Stečaji ostavili katastrofalne posljedice u RS

Bez autora
Jul 26 2012

U posljednje tri i po godine u Republici Srpskoj pokrenuto je ukupno 420, a zaključeno oko 370 stečajnih postupaka, dok je u tom periodu oko 50.000 radnika ostalo bez posla po ovom osnovu. Navodi se ovo u reviziji učinka koju je obavila Glavna služba za reviziju RS, u kojoj se naglašava da su u periodu od početka 2008. do polovine 2011. godine budžet RS i fondovi ostali uskraćeni za oko 128 miliona nenaplaćenih priznatih potraživanja. Revizija je na osnovu nalaza zaključila da efekti okončanih stečajnih postupaka nisu u funkciji zadatih ciljeva, namjera i opredjeljenja zakonodavca i strateških dokumenata Vlade RS. Vlada RS i njene institucije ne prate i ne analiziraju efekte stečajnih postupaka kao ni uzroke problema te se stečajni postupci ne pokreću u zakonom predviđenim rokovima ili se uopće ne pokreću. Trenutno se u RS vodi oko 330 stečajnih postupaka, a samo u prošloj godini pokrenuto je više od 30 novih.

Stečaji ostavili katastrofalne posljedice u RSU posljednje tri i po godine u Republici Srpskoj pokrenuto je ukupno 420, a zaključeno oko 370 stečajnih postupaka, dok je u tom periodu oko 50.000 radnika ostalo bez posla po ovom osnovu!

Navodi se ovo u reviziji učinka koju je obavila Glavna služba za reviziju RS, u kojoj se naglašava da su u periodu od početka 2008. do polovine 2011. godine budžet RS i fondovi ostali uskraćeni za oko 128 miliona nenaplaćenih priznatih potraživanja.

Uzroci problema

- Revizija je na osnovu nalaza zaključila da efekti okončanih stečajnih postupaka nisu u funkciji zadatih ciljeva, namjera i opredjeljenja zakonodavca i strateških dokumenata Vlade RS - ističe se u reviziji učinka.

Dodaje se i da Vlada RS i njene institucije ne prate i ne analiziraju efekte stečajnih postupaka kao ni uzroke problema te da se stečajni postupci ne pokreću u zakonom predviđenim rokovima ili se uopće ne pokreću.

Trenutno se u RS vodi oko 330 stečajnih postupaka, a samo u prošloj godini pokrenuto je više od 30 novih.

Nakon zaključenja stečajnog postupka u prosjeku šestina ponovo bude revitalizirana.

Nova proizvodnja

- U posljednje tri godine revitalizovana su 43 preduzeća, od kojih je 33 nastavilo poslovanje s istom proizvodnjom, dok je u 10 započeta nova proizvodnja - podaci su Privredne komore RS.

U Udruženju stečajnih upravnika RS objašnjavaju da je uspješnost naplate potraživanja od preduzeća koja su u stečaju oko 13 posto. Podaci Saveza sindikata RS govore da radnici u RS čija su preduzeća otišla u stečaj još potražuju ukupno oko 300 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik